0sby videon

OSBY - videon


Ett "måste" för alla som är intresserade av sin hembygd och sina "rötter" i Göingebygden.

Priset är 450:-/st och finns på DVD. Köper du 8 st så betalar du bara för 7 st.OSBY videon 9

Med några års uppehåll kommer nu Osby Videon nr 9. Priset på den är ENDAST 300:-, detta p.g.a. den är utan ljud. Inspelningen är gjord av Olof Franzén som var fotograf i Lönsboda.
Men innehållet är mycket intressant. Det handlar om händelser i 1:a hand Lönsboda, med fotobollsmacher, en brand i centrum av en affär, 1:a maj tåg, Lönsboda Mässan 1952 med utställar paraden, Färe musikkår, nykterhetsmöten utflykt till Helsingborg, byggen och rivning av hus samt en "slagruteman".
Därefter kommer bygget av Skol Sundström ifrån att George Sundström lägger 1:a stenen, man får se hur det växer fram, möta personalen och slutligen invigningen med Bengt Petri i spetsen och kända Osby företagare.


OSBY videon 8


Ett nytt dokument över en svunnen tid. Det handlar nu om "Det svarta guldet". Om stenhanteringen i Göingebygden. Det är inte ett dokument om ”glamor”, utan om hårt, slitsamt arbete i kalla stenbrott.

Den unika svarta diabasen har i alla tider beundrats av utsmyckare, konstnärer för sin lyster i rått tillstånd och i olika grader av slipning upp till den högpolerade som ger en trolsk lyster.
Karl Göran Olofsson, L:a Svinön har varit förutseende och med sin filmkamera förevigat en del av de numera nedlagda stenbrotten. Många av dem är nu trolska insjöar som ingen knappt kan ana vilket stort djup som döljer sig under vattenytan. Ta Björkeröd t.ex. Den används numera av ”fridykare” i stort sett året runt till övning. Den har ett djup av ca 80 meter. På videon kan vi se vad dykarna endast kan se lite av genom sina glasögon.

Slutligen en glimt från det aktiva stenbrottet Hägghult, där brytning fortfarande drivs av Emmaboda Granit.

Vi hoppas att ni skall ha glädje av detta det 8:e Osby dokumentet som nu finns till försäljning i vår butik, i år för endast 395:-
Låt den bli "Årets julklapp" med vänlig hälsning din fotograf Sven-Olov Sundin
OSBY videon 7


Bäste Osby Video kund!

Nu finns Osby videon nr 7.
Fader Gunnar berättar om sin gärning som präst i Osby och sitt liv efter den tiden och skapandet av Gratia Dei för red. Bengt Roslund, Malmö TV. Inspelningen gjordes 1978.
Därefter får vi följa med på en byavandring i Boalt den 12 maj 2001. Ciceron är förre lanthandlaren Elis i Boalt.
Kassetten är 2 timmar. Vi hoppas att ni skall ha glädje av detta det 8:e Osby dokumentet som nu finns till försäljning i vår butik, i år för endast 395:-
Låt den bli "Årets julklapp" med vänlig hälsning din fotograf Sven-Olov Sundin

OSBY videon 6

Med 2 års uppehåll vill jag åter presentera en OSBY VIDEO NR 6 Materialet är: En visningsfilm som handlar om Osby Bagarn ett känt begrepp i Osby sedan lång tid och speciellt under 50 - 60-talet.
Denna film är ifrån c:a -59/60 och vi får se hur Osby Bagarns bröd produceras. Kvarnen är Mårten Perssons valskvarn, Kristianstad. I filmen ser vi bl.a. Jan Ohlsson med "säckakärran". Knut Karlsson verkmästare blandar degen, Leif Svensson (Torstens son) sätter på brödet.
Därefter ser vi Inger (Paulsson) Karlsson th. Och Ulla Karlsson. Packerskorna är bl.a. Märta Svensson, Inger Paulsson, Ulla Karlsson och Margit Karlsson.
Sedan kommer åter ett avsnitt från Hantverksutställningen 1960 med kungabesöket. Men denna gång kan jag visa mera utav utställningsmontrarna samt vi får se Osby från ovan.
Följande avsnitt kommer från Killeberg där Karl-Axel Björnsson har stått vid byns affär och där filmat "Killebergs profiler" de flesta utav den nu borta.
Slutligen får vi följa med till Br. Björnssons Leksaksfabrik. Där Karl-Axel Björnsson med personal visar de olika momenten för att tillverka "Osby Hästen" en mycket gammal känd leksak. I fabriken arbetade som flest 30-35 personer under 50-60-talet
Vi hoppas att ni skall ha glädje av detta det 6:e Osby dokumentet som nu finns till försäljning i vår butik, nu till lägre pris 395:-
med vänlig hälsning din fotograf Sven-Olov Sundin
OSBY videon 5
Materialet till denna kassett kommer från fd tandl. Sven Ahlberg och av honom anlitad Allan Gårdner. och är i färg.
Denna kassett handlar om hur säden mals i Ekeröds kvarn, därefter "stick hyvling" för taktäckning, besök på Hembygdsgården i Sibbarp med torvtäckning av taket, inventering av inkommet material, bilning av timmer.
"Gamla Osby" Ö Järvägsgatan som det såg ut i början av 1960 med de gamla affärerna, Järnvägshotellet och kommunalhuset. Inte att förglömma : Anslagstavlan där alla viktiga beslut kungjordes.
Dessuton vyer över Osby från Vattentornet.
Osby Ullspinneri i Strömsborg. Yttre miljön och tillsammans med Karl Liedman följa de olika momenten ifrån att ullen kommer in till det färdiga färgade garnet är klart för leverans.
En resa med båt efter Helgeå . Gamla broar och fauna.
Vi träffar några av traktens orginal bl.a Olof Blixt, Kalle Pjäxa, Slaktarulfsen och Klämda-Tilda m.fl.
Sista resan med rälsbuss från Kristianstad - Älmhult förbi bl. a. Glimåkra, Kräbbleboda, Boalt m.fl. stationer.
Slutligen får vi en interjuv med ljud med Gunnar Thuvesson i samband med att Thuvessonska fastigheten revs. Inspelningen gjord av Kjell Eek.
OSBY videon 4


I inledningen får Du möta en av Osbys färgstarka personligheter genom tiderna "Kapten Grogg". Han kallades så som skeppare på båten "Fortuna", Osbysjöns mest berömda flytetyg. Men Joel Persson som han hette i prästbetyget, var igentligen slaktare till professionen med egen butik där K-marknaden nu ligger.Det är i en roll som närig hemmaslaktare han förekommer i filmen tillsammans med en annan lokal kändis nämligen Stig Hörlén,Simontorp. Denna KBS film spelades in mellan åren 1939-41 samt diverse kopletteringar senare. Filmen visar många lantliga idyller runt Osby och Visseltofta, gengasbilar och vedmagasin minner om beredskapsåren. Vidare finns en amatörfilm från Sjöåsa stuga vid södra delen av Osbysjön, med vasstäckning av tak, scener från Appelros affär i Sibbarp och från Osby centrum. Även en konfirmation med Fader Gunnar finns med och i ett avsnitt om veterantåget Prins Augusts färd genom Osby kan man återse Stig Hörlén , nu utklädd som luffare. Filmen är cirka 60 min.
OSBY videon 3


Merparten av de smalfilmer som överförts till videon har tagit av framlidne läraren Enar Holmberg, en välkänd profil i Osby på sin tid känd också som fullmäktiges ordförande under många år. Som lärare har han förstås dokumenterat en hel del av det som hänt inom detta område, byggandet av gula skolan 1937, diverse avgångsklassers skolresor under åren 1939-50. Men här finns också karnevaler, Barnens Dags-firande, 1 maj-demostrationer samt scener från beredskapsårens mobilisering. Och inte minst av kända Osby-bor som Kalle Pjäxa,"Käppaprästen" och Fader Gunnar.
OSBY videon 2


Material från slutet av 30-talet till början av 60-talet filmat av Gunnar Hansson. Bl.a en ingående skildring hur det gick till när den egna affärs- och bostadsfastigheten rivs på Esplanadgatan uppfördes 1954. Vidare material signerat A.Matell som var en strängt upptagen läkare med smalfilmning som hobby. Osby-videon 2 inleds med en presentation av Vattenvärmarekompaniets berömda potatiskokare för fältbruk och avslutas med en professionell reklamfilm om samma företag. Fast det då bytt namn till Osby-Pannan och sysslar med betydligt mer sofistikerade produkter. Vi får möta konstsmeden Dahlqvist i arbete, liksom glassliparna Anders och Arne Andersson och massor av andra Osbybor.
OSBY videon 1


Osby mellan åren 1937-40 inspelad på dubbelåtta smalfilm men konverterad till video. Filmat av fotograf Gunnar Hansson cirka 25 min lång. Man möter en lång rad kända Osby-bor som för längesen gått ur tiden som exempel Brios grundare Ivar Bengtsson och hans tre söner -Bröderna Ivarsson- smeden Dahlqvist, läraren Enar Holmberg, landsfiskalen Cosmo, polisen Sjöberg och stinsen Carlberg.För att inte tala om Gubben Blixt, Posta-Pelle, Kalle Pjäxa, Sill-Olle, Nisse Pers Jäkel, Pettike-Verner med flera.
Del 2


Glimtar från Osby 1940 fram till 70-talet. Auktioner, kommun fullmäktige, mejerihanteringen i Osby, högertrafikomläggningen, sparbanksutflykt till Ronneby, Osby-Pannans 30 års-jubileum, gamla kungens och prins Bertils besök, hemvärnet i olika övningar och så vidare. En konfirmation med Fader Gunnar och som fortsätter med Lions marknad och hantverksutställning. Denna andra avdelning är filmade av olika Osbybor bl.a N.J och Torsten Martell , Bo och C-A Colldin , Axel Hedberg och Erik Green.Beställ Osby-videon 8 st betala för 7 st

Sidan uppdaterad 1 januari 2013