Se även en komplett samling av MEKANIK metallbygglådor

Varunamnet MEKANIK tillhör HEDBERGS VERKSTÄDER i OSBY som från 1948 tillverkade metallbygglådor på Hedbergs Verstäder i Osby och Tyringe. Tillverkningen startades efter en idé av Axel Hedberg utifrån hans ungdomsbekantskap med det engelska "Meccano".

Hedbergs ville göra en mera pedagogisk lådserie och utvecklade även nya detaljer och konstruerade själv alla maskiner för den nya tillverkningen.

Alla detaljer var precisiontillverkade med en tolerans på 1/100 mm och kugghjulen t.ex höll svensk verkstadsstandard. MEKANIK är även kompatibelt med andra fabrikat.

1948 efter kriget fanns ingen import av andra metalbygglådor. Hedbergs lådor fick därför en flygande start. I början av 1950 sysselsattes 15 man som arbetade i 3 skift. Tillverkningen låg då på 15.000 lådor per år.

Totalt omfattade Mekanik 17 olika lådor. Produktionen upphörde 1958.

I slutet av 50-talet fanns det även Mekanik modelltåg att tillgå. Det var det österrikiska Liliput som såldes på den svenska marknaden av Hedbergs Verkstäder under namnet Mekanik. En liten tågbana finns även med i utställningen.

Hitintills har Fotomuséets Mekanik-material i form av en vandringsutställning hyrts ut till 12 olika muséer från Malmö till Jönköping 1993-96. Det presenteras mot bakgrund av ett 20-tal andra och äldre och yngre bygglådefabrikat.

TillbakaMekanik

Var finns utställningen?


Sidan uppdaterad 1 januari 2013